Binnenkort komt het eerste varkensvlees uit de particuliere opslagregeling van januari alweer op de markt, meldt Boerderij.

Vanaf 4 januari stelde de EU een regeling beschikbaar waarmee vleesbedrijven hun vlees met subsidie konden laten invriezen voor een periode van 3, 4 of 5 maanden. Met de regeling wilde de EU een einde maken aan de prijsdaling van varkensvlees. De regeling was binnen 3 weken 'vol'. In totaal werd door de verschillende Europese landen 90.000 ton vlees aangemeld. Driekwart van het opgeslagen varkensvlees kwam uit 4 EU-landen: 26.000 ton uit Duitsland, 19.000 ton uit Spanje, 12.000 ton uit Denemarken en 11.000 ton uit Nederland. De Franse varkenssector maakte 'teleurstellend' weinig gebruik van de regeling, zei de Franse landbouwminister Le Foll indertijd.

Twee derde van het varkensvlees in de opslag komt na de termijn van 3 maanden, dus medio april, uit de opslag weer op de markt. De hoeveelheid opgeslagen vlees die in april en mei vrijvalt, komt overeen met ongeveer 3% van de maandelijkse Europese varkensvleesproductie.

De prijzen van varkensvlees zitten inmiddels in de lift door een aantrekkende vraag vanuit het oosten. "Mocht het vrijkomende vlees een prijsdrukkend effect blijken te hebben, dan is dat volgens Europees landbouwcommissaris Phil Hogan reden om een tweede opslagregeling in het leven te roepen", schrijft Boerderij.
Boerderij - Vlees uit opslag binnenkort op de markt
Reageer
  • Deel
Druk af