Het 'botanische dieetsupplement' kratom heeft hetzelfde effect als opiaten en werkt verslavend. De plant uit Zuidoost-Azië is in de VS legaal op de markt als poeder en in verschillende drankjes. Het is een natuurlijke pijnstiller waarvan de verdovende werking al eeuwen bekend is in Thailand, het land van herkomst. Thailand verbood de stof decennia geleden vanwege wijdverbreid misbruik, aldus de The New York Times.

In Amerika groeit de bezorgdheid over de toenemende populariteit van kratom. Het poeder is in heel Amerika gewoon te koop, online maar bijvoorbeeld ook in gemakswinkels bij tankstations. Veel verslaafden blijken het te gebruiken om hun afkickproces te ondersteunen. Dat kan averechts uitpakken, omdat kratom zelf ook verslavend is. Experts laten weten dat de milde werking van kratom sommige verslaafden terug leidt naar heroïne, dat goedkoper en sterker is.

Aangezien kratom een botanisch dieetsupplement is, kan de Food and Drug Administration de verkoop niet beperken, totdat het product bewezen onveilig is. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration benoemde kratom als een ‘drug of concern’, maar dit verplicht niet tot analyses voor gezondheidsrisico’s en misbruikpotentie. Sommige staten hebben kratom verboden. Voorstanders van legaal kratomgebruik lobbyen tegen verdere verboden omdat ze vinden dat de stof beschermt tegen sterkere opiaten.
New York Times
Reageer
  • Deel
Druk af