In de VS kijken varkensboeren met spanning uit naar het komende winterseizoen. Ze zijn bang voor een terugkerende uitbraak van het PED-virus (Porcine Epidemic Diarrhea). Twee jaar geleden kostte het virus 8 miljoen biggen het leven, 10% van het totale varkensbestand. 56% van de Amerikaanse varkensstapel raakte toen besmet. Dat had een niet eerder voorgekomen daling van de productie tot gevolg en torenhoge prijzen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw stelde $26 miljoen beschikbaar voor maatregelen tegen het virus.

Omdat de ontwikkelde vaccins niet 100% effectief zijn en opgebouwde immuniteit bovendien met de tijd afneemt, nemen varkensboeren hun toevlucht tot 'onorthodoxe' maatregelen. Het idee is de volwassen moederdieren met het virus te besmetten, zodat ze antistoffen aan hun biggen mee kunnen geven. Biggen gaan dood van PEDv, maar volwassen varkens krijgen alleen een paar dagen diarree.

Boeren zijn daarom op zoek naar varkens die het virus bij zich dragen, om die te gebruiken als 'vaccin-donor'. Het do-it-yourself-vaccin kan verschillende vormen aannemen: voeren van de ingewanden van aan PEDv bezweken biggen, mest van zieke dieren door het voer mengen of de varkensneuzen sprayen met een mengsel van besmette mest en water.

Reuters - U.S. hogs fed pig remains, manure to fend off deadly virus return
Reageer
  • Deel
Druk af