De Marokkaanse regering schaft de komende 18 maanden de aloude subsidies op suiker af en liberaliseert de suikerprijs.

Marokkanen consumeren gemiddeld 36 kilo suiker per persoon per jaar. Daarmee horen ze bij 's werelds grootverbruikers. Het mondiale gemiddelde is 23,3 kilo. In de EU ligt het gemiddelde suikerverbruik weliswaar hoger, op 37,9 kilo per persoon per jaar, maar 80% van die hoeveelheid krijgen Europeanen binnen via producten uit de levensmiddelenindustrie. De Marokkaanse suikerconsumptie vindt voor 75% plaats in de vorm van pure suiker. Alleen al in de thee gaat een derde.

Van oudsher subsidieert de Marokkaanse staat de suikerprijs. Suiker is daarom goedkoop in Marokko, dat 60% van zijn suiker importeert. Voor het verschil met de fluctuerende grondstoffenprijs op de wereldmarkt draait de regering op. Dat komt neer op een subsidiebedrag van €200 à 250 miljoen. "De subsidie komt voor de helft ten goede aan industrieën, die er suikerhoudende dranken, snoep en gebak mee maken. Dat leidt tot overconsumptie en verspilling", aldus econoom Najib Akesbi in La Croix.

Eerder besloot de Marokkaanse overheid de prijzen voor melk, boter en brandstoffen te liberaliseren, in lijn met IMF-beleid. Over het gezondheidsaspect van het suikerbesluit wordt met geen woord gerept. In Marokko lijden 2 miljoen volwassenen ouder dan 25 jaar aan diabetes, van wie de helft zonder diagnose.
La Croix - Les Marocains vont voir grimper le prix du sucre
Reageer
  • Deel
Druk af