Spanje exporteerde vorig jaar maar 2,4 miljard liter wijn en streefde daarmee wijnland-bij-uitstek Frankrijk ver voorbij. Frankrijk exporteert 17% minder, 'slechts' 2 miljard liter.

Dat lijkt goed nieuws voor de Spaanse wijnboeren. Toch kijken de Spanjaarden met afgunst naar hun noorderburen. Franse wijnen blijken namelijk aanzienlijk meer op te leveren. De Franse export was goed voor €8 miljard, de Spaanse leverde slechts €2,6 miljard op. Bijna drie keer zo weinig dus.

Het prijsverschil is te wijten aan het feit dat het grootste deel van de Spaanse wijnen in bulk verkocht wordt, en niet per fles. De gemiddelde literprijs daalde vorig jaar met 2,9% naar €1,10. Rafael del Rey, hoofd van het Observatorio Español del Mercado del Vino weet wat hem te doen staat. "Vijftien jaar geleden bevond Italië zich in dezelfde situatie, en ze zijn er sindsdien in geslaagd hun gemiddelde prijs te verdubbelen. We moeten minder in bulk gaan verkopen aan andere producenten en meer Spaanse wijn met herkomstbenaming. Over tien jaar zal de Spaanse wijnindustrie er volledig anders uitzien."
Independent - Spanish wine 'is the most popular on the planet'
Reageer
  • Deel
Druk af