De rode poon is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), uitgeroepen tot vis van het jaar 2017. Belgische reders vissen niet gericht op rode poon, maar het dier is voor de vissers wel een belangrijke bijvangstvis. Vorig jaar leverden binnen- en buitenlandse havens 1.241 ton rode poon aan. VLAM zet jaarlijks een noordzeevis in de kijker. Promotie door VLAM bij consumenten, supermarkten, restaurants en hotelscholen zet de Vis van het Jaar meer in de kijker. De promotie gaat gepaard met een verkiezing van beste restaurantbereiding. In 2002 en 2012 was rode poon ook al Vis van het Jaar.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Rode poon kroont zich tot vis van het jaar - VILT
Lees ook
Terechtwijzen kan ik niet, echter: je eet de kop toch niet op, over 't algemeen? Anders laat je 'm door de visboer eraf snijden?
Ook ik was dol op rode poon (de andere soorten ben ik niet bekend mee).
Mijn enthousiasme is terdege verminderd sinds ik op FL ergens las, dat sommige ponen aardig wat parasieten in de kop kunnen hebben, als je het heel koopt.
Ik verschuil mij niet: ik ben een 'mietje' wat dat betreft. Kan iemand mij 'terechtwijzen'?
En lees over poon Nick Trachet op Foodlog, hoe lang geleden ook alweer: Culinair ontdekt: Knorhaan op Foodlog.
Er zijn meer ponen dan rode en er zijn rode die geen rode poon mogen heten.
Alle ponen zijn bijvangst en kosten betrekkelijk weinig op de markt. Maar wie het echt niet breed heeft en zich zelfs geen rode veroorloven kan, kiest voor de grijze of de grauwe. Die poon is zo weinig gewaardeerd dat menig visboer hem niet eens inkoopt. Hij brengt niks op. Maar o wonder, alle ponen veranderen in de pan tot min of meer blanke vis. De grauwe spotgoedkope is net zo smakelijk als de iets meer gewaardeerde en daarom een paar stuivers duurdere rode.