Britse huisartsen die weinig antibiotica voorschrijven, scoren laag op patiënttevredenheid, volgens een studie van King’s College London. In de studie werden gegevens van 7.800 huisartsenpraktijken naast de NHS General Practice Patient Survey gelegd, waarin onder meer patiënttevredenheid was onderzocht.

Het voorschrijven van antibiotica bleek een significante factor in de tevredenheid van patiënten. Dit gold niet voor het voorschrijven van andere medicatie. Een eerdere studie liet zien dat 51% van de patiënten antibiotica voorgeschreven kregen voor ziektes waarvoor antibiotica ineffectief zijn.

Hoofdonderzoeker en huisarts Mark Ashworth: “Deze resultaten wijzen erop dat praktijken die proberen de verspreiding van antibiotica-resistente bacteriën tegen te gaan een grotere kans hebben om te zakken in de tevredenheidspeilingen. Eerdere studies toonden hetzelfde effect aan maar de tevredenheid lijkt weer toe te nemen wanneer de patiënt het gevoel heeft dat er goed naar ze geluisterd wordt of wanneer ze goed onderzocht worden.”
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af