Wetenschappers van de Universiteit van Florida hebben limoenen met paars vruchtvlees ontwikkeld. Ze slaagden er in anthocyanen, de flavonoïden die bijvoorbeeld in bloedsinaasappelen en druiven voor de rode kleur zorgen, door genetische manipulatie in te brengen in limoenen. De paarse limoenen zouden door het hogere gehalte aan anthocyanen gezonder zijn en mogelijk een gunstige invloed hebben op obesitas en diabetes.

Behalve het vruchtvlees kleuren ook de bladeren, stam en bloemen van de gmo-limoenplanten anders. Dat opent mogelijkheden voor hun gebruik als sierstruiken. Daarnaast hopen de wetenschappers ook Florida-bloedsinaasappelen en een nieuwe variëteit grapefruit te ontwikkelen.

Het is niet de eerste keer dat er gmo-technieken toegepast worden op citrusvruchten. Eerder slaagden wetenschappers er in een gen van de mosterdfamilie in citrusplanten te introduceren. De hieruit resulterende planten bleken beter bestand tegen citrus greening, een ziekte die overgebracht wordt door de Aziatische psyllid. De ziekte is een ernstige bedreiging voor de Floridase citrusteelt. In een eerste veldproef bleken genetisch gemodificeerde citrusbomen na 36 in een veld met door citrus greening aangetaste bomen nog ziektevrij te zijn.
Daily Mail - Get ready for purple margaritas: Researchers reveal GM 'superlimes'
Reageer
  • Deel
Druk af