Een ander geluid. Oud D66 Kamerlid Pieter ter Veer vindt het tijd om de koe uit de wei te halen en boeren niet langer een toeslag voor weidegang te geven. Op Boerderij legt hij uit waarom. Vers gras is niet geschikt voor de moderne koe. Gemaaid gras en humaan voedselafval zorgen meer en betere melk. Het klimaat is onvoorspelbaar en de koe houdt niet van de hete zon of aanhoudende regen. "Laten we met weidemelktoeslag stoppen", luidt dan ook de visie van de D66 politicus die er bij FrieslandCampina op aandringt daar werk van te maken.
Lees ook
-
19
+Koe om de beurt in de wei 2 aug 2022
-
4
+Winst FrieslandCampina flink onderuit, bedrijf weet nog niet wat 2018 verder gaat brengen 30 aug 2018
-
6
+Boeren die niet ‘circulair’ worden, hebben geen toekomst bij FrieslandCampina 31 jul 2017
-
48
+Waarom de Nederlandse melkveehouderij steeds verder klem komt te zitten 12 mei 2017
- 5 Dier&Recht in actie tegen stijgende kalversterfte 13 feb 2017
- 17 ‘Chinezen kopen geen melkpoeder, maar een merkpoeder’ 17 sep 2015
- 0 FrieslandCampina: ‘Geopolitiek is terug in de business’ 8 jan 2015
- 2 Akkerbouwgrond zit de buitenkoe in de weg 3 nov 2014
- 0 Van Gerven (SP) wil wet voor weidegang 23 apr 2014
- 2 Milieudefensie: ‘melkveehouderij kost NL jaarlijks € 335 mln’ 16 jan 2014
Het begon over de melkkoe anno 2016 die niet meer goed uitgerust is om alleen maar heel veel gras te vreten en dus is de weidepremie op de melkprijs onzinnig vlgs Pieter ter Veer. We zijn en nu wel afgedwaald en ik heb nog weinig reacties gezien die (tegen)in gingen op de door Pieter aangehaalde argumenten.
Ik wil nog wel even de dansende koeien van Jan Griesse aanvullen; mijn vader was koeienboer en had een zgn. grupstal zoals alle koeienboeren in die tijd, koeien stonden van november tot mei vast aan een een paal of ketting, konden opstaan en gaan liggen dat was het. In april werden ze los gelaten en dan renden (struikelden) ze door de wei, ze kwamen elkaar weer voor het eerst tegen en opnieuw moest de pikorde bepaald worden, stoten met de kop tegen elkaar, menige koe is een of beide van zijn hoorns daarmee tot bloedens toe verloren. Pijnlijke dans lijkt mij.
Vanaf 1970 werden steeds meer ligboxen stallen gebouwd, koeien konden los lopen, gingen liggen waar ze wilden gingen eten waar ze wilden en konden elkaar opzoeken en mijden. Verbetering van het welzijn zou ik zeggen. Deze koeien konden inderdaad dansen als ze in het voorjaar de wei in gingen omdat ze minder stijf en stram waren en de rangorde niet meer opnieuw vastgesteld hoefde te worden. Ik heb overigens een klant gehad in Brabant die de koeien elke dag vrijwillig even buiten liet, ook in de winter uitgezonderd bij veel sneeuw of streng winterweer. Ze gingen altijd even naar buiten maar kwamen meestal na een uurtje of zo weer binnen afhankelijk van het weer.
Ik stop nu met deze draad met het ventileren van mijn overtuiging dat weidegang in Nederland in zekere ( beperkte) omvang in stand moet worden gehouden, niet zo zeer voor het welbevinden van de koe maar voor het geestelijke welbevinden van de Nederlander die zich tussen de weilanden beweegt en zuivelproducten consumeert en niet te vergeten voor de foto's die we moeten maken en in Azie en de rest van de wereld publiceren om het imago van Nederland Zuivelland in stand te houden ( helemaal niets mis mee want zuivelland dat zijn we ook)
Jan Griese , Chris Bomers heeft 150+ melkkoeien (bio) en een biogasinstallatie. Of de tuin rendabel is weet ik niet. Ik weet zeker dat er geen tuinartikelen verkocht worden. Verder kan ik voor mezelf spreken: een bloemenrand rond een perceel is niet rendabel; een mooi mengsel als groenbemester is niet rendabel. Maar soms kun je dingen doen die niet rendabel zijn, omdat er andere argumenten zijn dan alleen economische die je mee laat wegen in je bedrijfsvoering, zoals dierwelzijn of streven naar meer biodiversiteit.
#Jopie 7.61 En is die tuin SEC rendabel? Of zorgen andere functies (tuinartikelen?) voor meer rendement ? Zie er in iedergeval erg dier vriendelijk uit .
Henric, als je er niks aan verdient moet je er vroeg of laat mee stoppen Teruggaan naar praktijken die al niet meer geaccepteerd zijn is geen optie.
Wouter, je zegt dat de vrijheid de een boer aan zijn dieren moet geven bepaald wordt door economische factoren. Hij moet er wel aan kunnen verdienen. Dat klopt toch niet? Scharreleieren zijn dus prima, maar als je er niks mee kunt verdienen stop je ze weer in een hok? Weidemelk idem, als de melkprijs te laag is maar weer terug naar stalmelk. En wat is genoeg verdienen? De één vind 1200 euro per maand genoeg, de ander wil een Porsche kunnen rijden.