Vandaag maakte de Britse regering bekend dat op 3 varkensboerderijen varkens zijn aangetroffen die resistent zijn tegen colistine. Bovendien zijn 15 gevallen van colistine-resistente E.coli en Salmonella-bacteriën ontdekt bij nader onderzoek van 24.000 bacteriemonsters uit 2012-2015.

Afgelopen november werd het colistine-resistente gen MCR-1 ontdekt bij varkens in China. Gezien het wijdverbreide gebruik van colistine in de dierhouderij waarschuwden wetenschappers voor verspreiding van het gen naar de mens. Colistine is het 'last resort' antibioticum dat nog ingezet kan worden tegen besmettingen met resistente E.coli bacteriën.
Het resistente gen is inmiddels ook aangetroffen in Denemarken, Frankrijk, Nederland, Portugal en verschillende Afrikaanse en Aziatische landen.

De ontdekking geeft in Groot-Brittannië aanleiding tot een nieuwe golf van ongerustheid over het aankomende antibioticaloze tijdperk, waarin infecties onbehandelbaar worden en operaties onuitvoerbaar. Een woordvoerder van het Britse Department for Environment, Food and Rural Affairs weerlegde deze vrees als 'voorbarig'. Hij wees er op dat het gebruik van antibiotica, inclusief colistine, in de intensieve dierhouderij in Groot-Brittannië één van de laagste in Europa is. Colistine maakt slecht 0,2% uit van het antibioticagebruik in het VK, meldt de BBC. De Britse regering zal het toezicht op de verspreiding van MCR-1 intensiveren en er samen met dierenartsen en boeren naar toe werken het gebruik van colistine te verminderen.
Global Meat News - Antibiotic-resistant pigs found in the UK
Reageer
  • Deel
Druk af