De militaire keuken bestaat voornamelijk uit oer-Hollandse pot. Zelfs als het kwik tot 49 graden Celsius stijgt, zoals in Afghanistan, eten 'onze jongens' eten dat aan Nederland doet denken. Defensie wil echter af van het 'gaarkeukenimago vol eenheidsworst', schrijft het AD. Dit weekend kon iedereen een kijkje in de militaire keuken nemen tijdens het foodfestival Militair Culinair in Soesterberg.

'Onze jongens' krijgen dus hun eten niet meer uit een gaarkeuken, maar uit een hypermoderne Mobiele Satelliet Keuken. Dat is, behalve goed voor het thuisgevoel, ook veilig. "De satellietkeukens van de landmacht hebben hetzelfde opwarmsysteem als dat van de meeste vliegmaatschappijen. Er komt eigenlijk geen kok meer aan te pas. En daarmee sluit je hygiëne- en veiligheidsrisico's uit. Zeker in het buitenland, waar andere normen gelden op dat gebied", aldus militaire kok Bas Kos.

De meeste soldaten blijken weinig tot geen behoefte aan lokale producten te hebben. Wel aan herkenbaarheid, huiselijkheid en een soort troost dat dit kan oproepen. "Je zit al zo ver weg in een onbekende situatie."
AD - 'Hollandse pot biedt troost in barre omstandigheden'
Reageer
  • Deel
Druk af