De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met Europol 104.000 liter vermoedelijk illegale pesticiden in beslag genomen. De NVWA nam het initiatief tot Operatie Zilveren Bijl waarbij de autoriteiten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Slovenië in totaal 190.000 liter pesticiden onderschepten. Het is de eerste keer dat er op deze grote schaal is samengewerkt om de import en verkoop van illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie aan te pakken. De samenwerking wordt in de toekomst uitgebreid, laat de NVWA weten.

In Nederland werden op grond van risicoprofielen 19 zendingen gecontroleerd op Schiphol en in de haven van Rotterdam. Daarbij werden zowel illegale pesticiden aangetroffen, die in flessen zaten waarop stond dat er plantaardige olie in zat, als vervalste documenten. Tegen de 11 siertelers voor wie de flessen 'olie' bedoeld waren is proces-verbaal opgemaakt. Of zij vervolgd gaan worden is nog niet bekend.

Illegale gewasbeschermingsmiddelen zijn aantrekkelijk voor fraudeurs omdat de legale toelatingsprocedures veel onderzoek vereisen en dus hoge kosten met zich meebrengen. Zo moet er getoetst worden op schadelijke effecten. Namaakmiddelen of illegale middelen zijn veel goedkoper, aldus de NVWA. Bovendien is illegale handel in bestrijdingsmiddelen concurrentievervalsend en kunnen niet-toegelaten middelen een gevaar vormen voor mens, dier en milieu, omdat hun samenstelling onbekend is.De NVWA blijft dan ook streng toezien op de import van gewasbeschermingsmiddelen.
BNR - NVWA legt beslag op 104.000 liter illegaal landbouwgif
Reageer
  • Deel
Druk af