Dat stelt ING Bank in het rapport Too little, too much. De landbouw is verreweg de meest water-intensieve sector. Wereldwijd wordt 67% van het zoetwater aangewend in de landbouw. 21% wordt gebruikt door de industrie en 12% door steden.

"Wereldwijd is [in de landbouw] ruim 800 liter water nodig om 1 dollar waarde toe te voegen. In de energiesector gaat het om 300 liter water, in de industrie om 11 liter water", berekende ING. Dat gemiddelde vertekent echter de zeer uiteenlopende watergebruiken wereldwijd. Zo gebruikt een Nederlandse boer gemiddeld slechts 7,4 liter water om die ene dollar waarde toe te voegen. In water-intensieve landen als India, Chili, Pakistan, Vietnam, Venezuela en de Filipijnen is daar ruim 2000 liter voor nodig.

ING concludeert: "Het is duidelijk dat de werkelijke economische waarde van water niet meegenomen wordt in wat het kost om goederen te produceren. [..] Een prijs aan water hangen die een betere afspiegeling is van de werkelijke economische waarde van water zou een impuls betekenen voor zuinig met water omgaan en een kringloopmodel voor watergebruik in de toekomst."
ING - Industrialisering zet grote druk op mondiale watervoorraden
Reageer
  • Deel
Druk af