Het is vandaag, 20 maart, World Happiness Day (Internationale Dag van het Geluk). De VN wil op deze dag het belang van geluk en welzijn benadrukken. In de woorden van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon: "In deze tijd van ernstige onrechtvaardigheden, verwoestende oorlogen, massale ontheemding, schrijnende armoede en ander door de mens veroorzaakt lijden, is de Internationale Dag van het Geluk een wereldwijde kans om te bekrachtigen dat vrede, welzijn en vreugde voorrang verdienen." Dit jaar staat het verband tussen geluk en een gezonde planeet centraal bij de verschillende activiteiten.

Om inzicht te geven in hoe gelukkig we zijn, onderzocht het Sustainable Development Solutions Network (SDSN) van de VN hoe gelukkig landen wereldwijd zijn. De onderzoekers onderscheiden 6 factoren die van belang zijn voor (de perceptie van) geluk: bruto binnenlands product per capita, sociale voorzieningen, levensverwachting, persoonlijke vrijheid, liefdadigheid en gepercipieerde corruptie.

Bovenaan de lijst van het World Happiness Report staat Denemarken. De Denen heroveren de koppositie op Zwitserland. IJsland, Noorwegen en Finland vervolledigen de top-vijf. Nederland staat na Canada op de zevende positie, gevolgd door Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden. Duitsland vindt zichzelf op de 16e plaats terug, België op de 18e, Groot-Brittannië op de 23e en Frankrijk op de 32e.

Onderaan de lijst staan vooral Afrikaanse landen. Burundi staat op de laatste en 157e plaats. Bulgarije is met de 129e plaats het ‘ongelukkigste’ land van de Europese Unie.
Vierde World Happiness Day in het teken van groenere planeet
Reageer
  • Deel
Druk af