Dat zegt de vereniging van de Biologische Melkveehouders De Natuurweide. In een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam verzoeken de 350 Skal gecertificeerde bedrijven hun biologische melkveebedrijven vrij te stellen van fosfaatrechten. Die rechten wil Van Dam invoeren om de ontstane wildgroei in melkproductie te beperken.

Eerder pleitte Natuurweide al voor een vrijstelling, maar de vereniging zag daar niets van terug in de plannen van de staatssecretaris.

De boeren van de Natuurweide vinden dat zij "part noch deel hebben aan het overschrijden van het fosfaatplafond." Skal gecertificeerde boeren voldoen aan de eisen die de EU en Nederland hieraan stellen. Een belangrijke voorwaarde is dat de aanwending van dierlijke mest de EU-norm van 170 kg stikstof per hectare niet overschrijdt. Deze voorwaarde beperkt de fosfaatgift automatisch en zorgt er dus voor dat biologische boeren eenvoudigweg geen blaam kan treffen. Daarom vinden ze dat ze geen straf verdienen in de vorm van de fosfaatrechten die de staatssecretaris hen nu toch oplegt.

Om deze vrijstelling van fosfaatrechten te bewerkstelligen adviseert Natuurweide de staatssecretaris de biologische melkvee sector uit de categorie melkvee te halen en in de categorie ‘overig’ te plaatsen. Dit zou ook juridisch goed te borgen zijn.
Boerderij - Bio-veehouders willen vrijstelling fosfaatrechten
Reageer
  • Deel
Druk af