Hoe dichter een kind bij de supermarkt woont, hoe meer groente en fruit het eet. Dat is ook terug te zien in het gewicht van het kind. Dit blijkt uit onderzoek onder 498 Amerikaanse kinderen tussen de 6 en 12 jaar met overgewicht. De ouders van deze kinderen volgden een training om gezonder eten te stimuleren. De onderzoekers registreerden aan het begin van de studie BMI, frisdrankgebruik en groente- en fruitconsumptie en berekenden de afstand naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Na een jaar namen ze dezelfde metingen nog een keer af.

Een jaar later bleek dat bij de kinderen die dichter bij de supermarkt woonden, de consumptie van groente en fruit het hoogst lag. Er was geen relatie tussen de hoeveelheid frisdrank en nabijheid van de supermarkt. Voor iedere mijl dichter bij de supermarkt, aten de kinderen 0,29 porties fruit of groente meer en was er een afname van 0,04 van hun BMI vergeleken met een controlegroep.

De onderzoekers concluderen dat de nabijheid van een supermarkt bijdraagt aan een grotere consumptie van groente en fruit en op die manier kan leiden tot een gezonder eetpatroon. Als verklaring hiervoor geven ze dat mensen die een grotere afstand moeten afleggen naar een supermarkt minder verse producten kopen die kort houdbaar zijn.
Daily Mail - Youngsters found to eat more veg the closer they live to a store 
Reageer
  • Deel
Druk af