Tijdens de Biobeurs in Zwolle toonden melkveehouders veel belangstelling voor Eko Holland, een leverancierscoöperatie van biologische melk. Al voor de beurs hadden 30 melkveehouders bij Eko Holland aangegeven te willen omschakelen naar biologische bedrijfsvoering.

Op woensdag, de eerste dag van de Bio-Beurs, kwamen daar nog eens 16 bedrijven bij. Coöperatievoorzitter, René Cruijsen vermoedt dat ook de tweede dag van de Bio-Beurs eenzelfde aantal melkveehouders zich zou melden. De vraag is hoeveel van deze bedrijven uiteindelijk het tweejarige omschakelingstraject naar biologisch gaan doorlopen. René Cruijsen twijfelt er niet aan dat een groot deel van de aangemelde melkveehouders deze stap ook echt gaat zetten.

De interesse voor biologische bedrijfsvoering is ook bij andere leverancierscoöperaties te merken. Van marktleider FrieslandCampina en de kleinere zuivelondernemingen Farmel en Rouveen hebben respectievelijk 10, 6 en 4 leden-melkveehouders aangegeven dit jaar te willen omschakelen naar biologische bedrijfsvoering. Ook bij de stand van FrieslandCampina zouden vele melkveehouders hebben aangegeven te willen omschakelen naar biologisch. Volgens Boerderij is er op de Nederlandse markt ruimte voor zo'n 30 miljoen kilo extra biologische melk.

Eko Holland vertelde Foodlog niet geïnteresseerd te zijn in melkveehuders die alleen vanwege de slechte marktomstandigheden voor gangbare melk omschakelen. De eigenzinnige coöperatie wil intrinsiek voor biologische landbouw geïnteresseerde boeren als lid.
Boerderij - Veel animo voor omschakeling naar bio
Reageer
  • Deel
Druk af