Het begon als nieuwsgierigheid. De insecten die twee medewerkers van het Natural History Museum van Denemarken wekelijks op het museumdak verzamelden, blijken onomstotelijk bewijs te leveren dat de klimaatverandering nu al de biodiversiteit van insecten beïnvloedt. "Het is niet iets dat pas ver in de toekomst gaat spelen of pas als we de 2°C temperatuurstijging bereiken", zegt onderzoeksleider Peter Søgaard Jørgensen op ScienceDaily.

De 2 onderzoekers verzamelden gedurende 18 jaar wekelijks de insecten op het dak van het museum. Ze identificeerden 1.543 verschillende soorten motten en kevers. Dat komt overeen met 42% van alle motsoorten in Denemarken en 12% van de torren. Over de jaren heen constateerden ze een significante verschuiving in de samenstelling van de insectengemeenschap. Die blijkt samen te hangen met de klimaatverandering. Ze berekenden een index voor de temperatuurgerelateerde verandering van de Europese habitat van alle soorten. Die bleek uiteen te lopen van 0,14 °C tussen 1993 en 2008 voor sommige motsoorten en 0,42 °C tussen 1995 en 2008 voor sommige kevers. Die verhoging dreef bepaalde soorten naar het noorden. De onderzoekers vonden 7 'nieuwe' soorten motten en 2 soorten kevers in hun langjarige onderzoek, dat verscheen in het Journal of Animal Ecology.

"We raken waarschijnlijk een aantal specialistische soorten kwijt, omdat die zich naar het noorden terugtrekken. Daar krijgen we nieuwe soorten uit het zuiden voor terug. Die trend is theoretisch te verwachten, maar het is maar uiterst zelden dat we dat met zo observaties over zoveel soorten dieren kunnen bevestigen. Insecten worden vaak over het hoofd gezien en krijgen minder prioriteit in lange termijn onderzoeken", aldus Søgaard Jørgensen.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af