​Vlaamse kippen zijn tijdens de slacht​ niet altijd voldoende verdoofd. ​Die conclusie trekt het Vlaamse parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) ​op basis van een audit van het Voedsel- en Veterinair Bureau. Uit het evaluatierapport van de Belgische slachthuizen blijkt dat kippen in 19 van de 25 slachthuizen ondergedompeld worden in een elektrisch bad van 60 milliampère (een maat voor elektrische stroom) in plaats van de Europees verplichte 100 mA. De slachthuizen willen hiermee karkasbeschadiging vermijden.

Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts bevestigt dat in Vlaanderen met een lagere stroomsterkte wordt verdoofd, waardoor het risico reëel is dat een aantal dieren onbedwelmd wordt geslacht. Hij gaf aan de slachtmethodes voor pluimvee te evalueren. Weyts wil wel eerst een onderzoek van de Universiteit Gent afwachten, omdat een alternatief niet meteen voorhanden is. Het onderzoek wordt begin 2018 afgerond, schrijft De Standaard.

Engelbosch stelt voor om de kippen met CO2-gas te verdoven. Deze methode wordt in Nederland en in drie Belgische slachthuizen al gebruikt. "De verdoving is dan 100 procent gegarandeerd en er is geen risico op karkasbeschadiging. Bovendien zijn de kippen dan niet meer bij bewustzijn als ze ondersteboven aan de slachthaken worden gehangen”, aldus Engelbosch.
De Standaard - ?Kippen onvoldoende verdoofd bij slachten?
Reageer
  • Deel
Druk af