De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag dat supermarktketen Jumbo en brancheorganisatie CBL een schadevergoeding moeten betalen aan de Hollandse Exploitatie Maatschappij (HEM), het moederbedrijf van Ageviewers. Volgens de rechter hebben Jumbo en CBL zeker zes jaar lang onrechtmatig gehandeld tegenover HEM en het kartelverbod geschonden, meldt het FD.

Ageviewers maakt leeftijdscontrolesystemen voor winkels die alcohol en tabak verkopen met een camera op afstand, zonder tussenkomst van de kassamedewerker. Dit systeem zou zo goed werken dat supermarkten het uit angst voor omzetverlies niet zouden willen inzetten. Volgens de rechtbank maakten Jumbo en CBL afspraken om het Ageviewerssysteem te boycotten. Ageviewers kon zijn systeem alleen inzetten bij slijterijen en kleinere supermarkten, waardoor het bedrijf 'tientallen miljoenen' omzet misgelopen zou zijn.

De supermarktketens ontkenden eerder al dat er sprake zou zijn van kartelvorming; het camerasysteem zou 'simpelweg klantonvriendelijk' zijn. Jumbo gaf woensdag aan in beroep te gaan.

De hoogte van de schadevergoeding zal in een aparte juridische procedure bepaald worden. Het feit dat Jumbo en CBL nu veroordeeld zijn, betekent niet dat andere supermarkten vrijuit gaan. "Deen, Plus en Albert Heijn, ze hebben allemaal aan de kartelvorming meegedaan en moeten dus alle via een verdeelsleutel van de CBL meebetalen aan de schadevergoeding", zegt Dirk Benschop, bestuursvoorzitter van Ageviewers.
Het Financieele Dagblad - Rechter veroordeelt supermarkten wegens kartelvorming
Reageer
  • Deel
Druk af