In de Franse Dordogne is bij kippen van een particulier hoogpathogene vogelgriep H5N1 aangetroffen. Het is voor het eerst sinds 2007 dat er in Frankrijk vogelgriep wordt geconstateerd. Het Franse agentschap Nationale Risicobeoordeling (Anses) heeft de uitbraak bevestigd. De autoriteiten moeten nog vaststellen om welke stam het precies gaat, maar het lijkt er op dat deze eerder in Europa is aangetroffen in een laag-pathogene variant.

De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, heeft onmiddellijk een noodplan volgens de Europese regelgeving in gang gezet. Dat houdt in dat er beschermingszones en bewakingszones van respectievelijk 3 en 10 kilometer worden ingesteld, en dat de controle op wilde vogels wordt verscherpt. In de directe nabijheid van de getroffen hobbykippenhouder liggen een eenden- en een ganzenfokkerij. Daar zijn wel antistoffen tegen de vogelgriep aangetroffen, maar geen zieke dieren.

Le Monde besluit: "vogelgriep kan niet op mensen overgedragen worden door het eten van vlees, eieren, foie gras - en meer in het algemeen door welk levensmiddel dan ook."
Le Monde - Un cas de grippe aviaire H5N1 découvert en Dordogne, le premier depuis 2007
Reageer
  • Deel
Druk af