Vanaf 2016 zal Guinness stoppen met het gebruik van vislijm uit gedroogde zwemblazen van vissen om zijn bieren te filteren. De blazen, een bijproduct van de visindustrie, worden in het brouwproces toegevoegd om er voor te zorgen dat gistcellen sneller naar de bodem zakken. Hierdoor ontstaat snel een helder bier. De brouwerij filtert verreweg het merendeel van de gebruikte zwemblazen uit het bier, maar er blijven altijd wat sporen achter. Guinness werkt aan een nieuwe filtersystematiek zonder vislijm.

Veganisten, die niets consumeren waar dierlijke producten in verwerkt zijn, voerden jarenlang campagne met meerdere online petities om de brouwer te bewegen te stoppen met het gebruik van de vislijm. Nu Guinness aan hun verzoek gehoor geeft, kunnen ook veganisten van het populaire bier genieten. De actievoerders benadrukken overigens dat Guinness en andere brouwerijen niet verplicht zijn het gebruik van de hulpstof op hun etiket te vermelden, schrijft The Independent.
Independent - Guinness is dropping a 256-year-old tradition to go vegan-friendly
Reageer
  • Deel
Druk af