Een brede groep organisaties luidt de noodklok over de intensivering en groei van de melkveehouderij. Ze roepen staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam op te kiezen voor een grondgebonden melkveehouderij en dit vast te leggen in een nieuwe wet. Dat meldt Milieudefensie vanmorgen in een persbericht.

De ongecontroleerde groei van de melkveehouderij leidt tot ernstige problemen voor natuur en milieu, zeggen de organisaties. "Uit cijfers van het CBS blijkt", zeggen zij, "dat het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo ruimschoots is overschreden en de mest over de dijken klotst." Zonder ingrijpen zal de uitbreiding en intensivering van de melkveehouderij onverminderd doorgaan, vrezen de milieu- en natuurorganisaties.

Zij roepen staatssecretaris Martijn van Dam op nu te kiezen voor grondgebondenheid in de melkveehouderij om zo een rem zetten op de groei van de afgelopen jaren. Het aantal koeien wordt daardoor gekoppeld aan de hoeveelheid beschikbare grond. Zo kan de boer zijn mest op zijn eigen land kwijt. Boeren die nu al grondgebonden werken, hoeven niet te krimpen vindt de coalitie van milieu- en natuurorganisaties.

De coalitie bestaat uit het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Landschappen NL, de Natuur en Milieufederaties en Milieudefensie.
Milieudefensie
Reageer
  • Deel
Druk af