Google heeft patent aangevraagd op een manier om 'naaldloos' bloed te kunnen prikken. Daarmee zou het internettechnologiebedrijf een grote stap zetten in de 'smart' gezondheidstoepassingen.

Wereldwijd zijn producenten van smartwatches en fitnesstrackers op zoek naar manieren om bloedwaarden te kunnen meten. De huidige generatie wearables kunnen al data als bloeddruk, temperatuur, slaappatroon, lichamelijke activiteit en lichaamsgewicht bijhouden.

Volgens de bij de patentaanvraag horende tekeningen gaat het om een mechanisme waarbij met gas een puls gegeven wordt om een 'micro-deeltje' door de huid te 'schieten'. Daarna zuigt de onderdruk in het hulsje dat deeltje plus een minieme hoeveelheid bloed weer op. Het proces zou sneller en schoner moeten verlopen dan het vingerprikje waarmee diabetici in een traditionele glucosemeter hun bloedwaarden kunnen meten. Hoe kleiner het prikje, hoe minder pijn. Te dunne naaldjes komen niet meer door de huid heen of breken af. Daar zou dit 'schietmechanisme', dat in een smartwacht of los pennetje ingebouwd zou kunnen worden, geen last van hebben.

Google beschrijft in de aanvraag de mogelijkheid het instrument in te zetten voor glucosetesten voor diabetici. Eerder maakte Google al bekend te werken aan een smart contactlens om de bloedsuikerwaarden van diabetici te kunnen meten.
Daily Mail - Patent shows Google plans a 'needle-free blood draw' system
Reageer
  • Deel
Druk af