De Nederlandse land- en tuinbouw verbruikt op jaarbasis bijna 4,9 miljard kilowatt uur aan elektriciteit. Om dat in perspectief te plaatsen: heel Nederland, industrie en particuliere huishoudens, gebruikt zo'n 119 miljard kilowatt uur. Boerenbusiness ging op zoek naar de grootverbruikers binnen de Nederlandse landbouw.

Met stip op de eerste plaats staat de gemeente Westland. De vele glastuinbouwbedrijven in de gemeente nemen 14,4% van het totale agrarische elektriciteitsverbruik voor hun rekening, 703,6 miljoen kilowattuur. Op de tweede plaats komt de gemeente Lansingerland, waar ook veel glastuinbouw gevestigd is. Lansingerland neemt 228 miljoen kilowattuur af. De top-5 wordt volgemaakt door de gemeente Hollands Kroon (Noord-Holland), waar kassen, bollen- en broeibedrijven gevestigd zijn, Zaltbommel (Gelderland) met glastuinbouw en paddenstoelbedrijven en de qua oppervlak grootste gemeente van Nederland, Noord-Oostpolder. Daar zit naast tuinbouw ook veel akkerbouw (pootgoed, bloembollen).

Het laagste agrarische elektriciteitsverbruik werd gemeten in Zandvoort. Daar namen land- en tuinbouwbedrijven 6.000 kilowatuur af. Dat is vergelijkbaar met het gemiddeld energieverbruik van 2 huishoudens.
Boerenbusiness - Waar verbruikt boer en tuinder meeste elektriciteit? - Top 5 Boerenbusiness | Boerenbusiness.nl
Reageer
  • Deel
Druk af