Mensen die in de herfst en winter geboren worden, hebben een grotere kans op eczeem en astma. Onderzoekers van de Universiteit van Southampton ontdekten dat iemands geboorteseizoen jaren later nog effect kan hebben.

De onderzoekers scanden het DNA van 367 18-jarigen die geboren waren op het eiland Wright. Ze stelden vast dat het seizoen waarin iemand geboren was, samenhangt met specifieke epigenetische kenmerken in het DNA. Epigenetische kenmerken zijn door 'omgevingsfactoren' veroorzaakte veranderingen in het DNA die de mate van genexpressie beïnvloeden. De wetenschappers vonden een verband tussen deze kenmerken en allergieziekten als eczeem en astma.

Hoofdauteur Dr. Gabrielle Lockett zegt op Science Daily: “Het klinkt misschien als een horoscoop op basis van seizoenen, maar hebben we nu aanknopingspunten hoe die horoscoop zou kunnen werken. Omdat geboorteseizoenen zoveel dingen beïnvloeden kunnen de epigenetische kenmerken die we in dit onderzoek ontdekt hebben, mogelijk ook het mechanisme zijn achter andere met de seizoenen samenhangende ziekten en eigenschappen, naast allergieën." Om beter te begrijpen hoe en welke seizoensaspecten als bijvoorbeeld temperatuur, zonuren en of voedingspatroon een rol spelen, is meer onderzoek nodig.

Of dat ook gaat leiden tot inzichten om allergieën door middel van planning te voorkomen, valt vooralsnog te betwijfelen. John Holloway, hoogleraar Allergy and Respiratory Genetics, zegt: “Hoewel de resultaten klinische implicaties hebben wat betreft het risico op allergieziekten, adviseren we niet je zwangerschapsplanning er op aan te passen."
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af