L'Auberge de la Feniere vlak bij Lourmarin (Provence), is waarschijnlijk het eerste glutenvrije restaurant ter wereld met een Michelinster.

"Ik heb gewoon glutenhoudende gastronomie vervangen door glutenvrije, en iedereen gaat daarin mee... van het een naar het ander zonder het te merken", zegt de vrouwelijke chefkok Reine Sammut. Reine's dochter, Nadia (35), kreeg een aantal jaren geleden te horen dat ze coeliakie had. Opgeleid als chemica zette zij vervolgens samen met haar moeder een zoektocht in gang naar glutenvrije ingrediënten om op hoog niveau mee te koken. L'Auberge de la Feniere heeft al sinds 1995 een Michelinster.

"De basisingrediënten zijn niet gemakkelijk te vinden, maar Nadia wist ze te achterhalen. Ik hoefde ze alleen maar te testen", aldus Sammut. Zo slaagde ze erin met kastanje- en quinoameel niet van het origineel te onderscheiden, behalve dan glutenvrij, truffels in bladerdeeg te maken. Voor het signature nagerecht 'Paris-Lourmarin', een variant op de traditionele Paris-Brest (een met pralineroom gevulde ring van soesjesdeeg), gebruikt Sammut pompoenmeel en amandelextract. Het glutenvrije brood van L'Auberge wordt volgens een methode van de oude Egyptenaren in potten van aardewerk gebakken.

Om zeker te weten dat hun ingrediënten en keuken glutenvrij zijn, zeggen moeder en dochter Sammut uitsluitend gebruik te maken van ingrediënten die 100% traceerbaar zijn.
medicalXpress - Michelin-starred French chef rises to gluten-free challenge
Reageer
  • Deel
Druk af