De wereld kent, na de Michelin- en Gault Millaugidsen en de World's Best 50 Restaurants-lijst, een nieuwe ranglijst van de 1.000 beste restaurants ter wereld: La Liste. La Liste werd gepresenteerd in aanwezigheid van Laurent Fabius, de Franse Minister van Buitenlandse zaken, die eerder had laten doorschemeren dat hij de Franse gastronomie in de ranking van de World's Best 50 Restaurants 'ondergewaardeerd' vond. La Liste is een 'onafhankelijk gastronomisch klassement', en wordt gefinancierd door 'meerdere liefhebbers van de gastronomie en het Franse erfgoed', waaronder bedrijven als Nestlé.

La Liste maakt gebruik van een algoritme gebouwd door Antoine Ribaut, een Frans-Amerikaanse architect van computersystemen. Samen met een internationale adviesraad van culinaire experts en publicisten stelde hij een lijst met criteria op, waaronder kwaliteit van het eten, de wijnkaart, bediening en ambiance. Ook de Nederlandse publicist Marcel van Silfhout maakt deel uit van de adviesraad. Meer dan 150.000 restaurateurs bepaalden de waarde die aan een een gids of website kon worden gegeven. Vervolgens bracht het algoritme ordening aan in de gegevens uit meer dan 200 gidsen uit 92 landen en de recensies en commentaren op crowd sourced sites zoals TripAdvisor en OpenTable.

Op de lijst staan 126 restaurants in Japan, 118 in Frankrijk en 101 in de VS. China komt 69 keer voor, Spanje, Duitsland en Italië ieder meer dan 50 keer. Op de eerste plaats staat het Zwitserse Hôtel de Ville van Benoît Violier in Lausanne. Nederland komt in totaal 24 keer op de lijst voor, met De Librije (Zwolle) op nummer 21 en De Leest (Vaassen) op 23.
LaListe - abcLA LISTE | 1,000 Remarkable Restaurants
Reageer
  • Deel
Druk af