In Frankrijk is een geval van gekkekoeienziekte (BSE) ontdekt. Dat bevestigt het Franse ministerie van Landbouw, nadat eerder deze week de verdenking rees bij het vroegtijdig overlijden van een koe in de Franse Ardennen.

Onderzoek door het EU-laboratorium heeft vastgesteld dat de 5-jarige koe inderdaad aan BSE is overleden. Het is het derde geval van deze vorm van BSE die sinds 2015 in Europa ontdekt zijn. In alle gevallen gaat het om geïsoleerde gevallen. De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, vraagt de Europese Commissie de Europese voedselveiligheidsinstantie EFSA en het Franse Anses (Agence nationale de sécurité sanitaire) op te dragen uit te zoeken hoe deze geïsoleerde ziektegevallen bij jonge runderen kunnen ontstaan.

De ontdekking heeft "geen enkel gevolg voor de consument", aldus het ministerie. Het vlees is niet in de consumptieketen terecht gekomen maar via de destructor vernietigd.

In de jaren '80 en 90 kreeg Europa te maken met een grootschalige BSE-uitbraak. Dat leidde indertijd tot de preventieve slachting van 4,4 miljoen runderen. Frankrijk kreeg vorig jaar van de wereldorganisatie voor diergezondheid OIE de status 'verwaarloosbaar risico' voor BSE-besmetting. Nederland kreeg die status al in 2013.
Le Figaro - Un cas de vache folle avéré dans les Ardennes
Reageer
  • Deel
Druk af