'Serveersuggesties' op de verpakking leiden er toe dat consumenten meer eten dan de aanbevolen portie.

Dat concluderen onderzoekers van het Cornell Food and Brand Lab op basis van een onderzoek waarin zij 51 pakken cakemix en de afbeeldingen daarop onder de loep genomen werden.

De foto's op de verpakking - van een taartpunt gesneden uit een ronde, geglazuurde taart - bevatten gemiddeld een derde meer van de hoeveelheid calorieën per 'portie' op het voedingswaardelabel op de verpakking. Fabrikanten blijken in hun ingrediëntenlijst het glazuur, of andere extra serveersuggesties, niet mee te rekenen.

De onderzoekers legden de pakken cakemix vervolgens voor aan verschillende groepen proefpersonen. Zij moesten op grond van de verpakking aangeven hoe groot volgens hen de door de fabrikant aangegeven portie zou zijn. Zelfs horecamedewerkers bleken daarbij de portiegrootte met ruim een vijfde te overschatten. Als de proefpersonen wisten dat het glazuur van de serveersuggestie niet was meegenomen op het voedingswaarde-etiket, dan daalden de schattingen van de juiste portiegrootte drastisch.

Het is dan ook jammer dat 70% van de Amerikaanse consumenten de voedingswaarde-etiketten niet leest, schrijft FoodNavigator.
FoodNavigator - Pictures of big portions lead to overeating, study warns
Reageer
  • Deel
Druk af