De Nederlandse varkenshouderij kan zich het beste richten op de West-Europese markt. Dat zei vanmiddag ex-Vion topman Siem Korver, thans bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, tijdens het symposium 'Zoek jouw rendement' van het Brabants Agrarisch Jongerencontact.

Korver keert zich daarmee tegen de strategie die de Nederlandse varkenshouderij onder leiding van ex-minister Uri Rosenthal en NVV-voorzitter Ingrid Jansen heeft gekozen. Zij pleiten juist voor export buiten de EU (met name naar China), een strategie die door voorzitter Eric Douma van LTO varkenshouderij wordt onderschreven als 'the next level'.

Volgens Korver groeit weliswaar de vraag naar dierlijke eiwitten in de wereld, maar heeft de Nederlandse varkenshouderij geen kansen op de bulkmarkt. Landen als Braziliƫ en de VS kunnen tegen veel lagere prijzen produceren dan Nederlandse varkenshouderrs, zodat de nadruk op export buiten de westelijke EU bedrijfseconomisch een zinloze en zelfs gevaarlijke strategie is. Dat meldt Boerderij.
Boerderij - Toekomst voor Nederlandse varkenshouderij ligt op West-Europese markt
Reageer
  • Deel
Druk af