Er wordt te veel en te vaak gegoocheld met vleesetiketten. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van 4 onderzoeken naar vlees in 2015.

Fabrikanten knutselen heel wat af met vlees: ze plakken het, ontdooien het, voegen water toe of persen het. "Dat mag allemaal", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. "Maar dan moet het wel duidelijk op het etiket staan. Helaas gebeurt dat lang niet altijd, waardoor consumenten misleid worden. Fabrikanten, de toezichthouder en de politiek moeten hier alle drie hun verantwoordelijkheid in nemen".

In een brief aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers dringt de Consumentenbond er op aan om de capaciteit bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uit te breiden. Dat moet leiden tot een betere controle en handhaving van de etiketteringwetgeving en daadkrachtig ingrijpen door de NVWA bij bedrijven die de regels overtreden. Daarnaast pleit de Consumentenbond voor hogere boetes bij overtredingen, een consumentvriendelijke opheldering van onduidelijkheden in de etiketteringswetgeving en openbaarmaking van de onderzoeksresultaten naar etiketten.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de NVWA.
Consumentenbond - abcVoedsel ontmaskerd | Consumentenbond
Reageer
  • Deel
Druk af