Voor het eerst is een wereldwijd onderzoek naar de stand van de bestuivers op aarde verricht. Het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), een VN-orgaan dat in 2012 van start ging, publiceerde dit weekend het eerste Thematic Assessment of Pollinators, Pollination and Food Production.

Het rapport is het resultaat van twee jaar werk door meer dan 70 experts. Ze concluderen dat het belang van bestuivers voor de mensheid niet te onderschatten valt: bijna 90% van de bloeiende planten op aarde en 75% van de landbouwgewassen is (deels) afhankelijk van bestuivers. Vallen zij weg, dan komt de wereldwijde voedselproductie op het spel te staan. Naar schatting bedraagt de jaarlijkse productiewaarde van door bestuivers bestoven landbouwgewassen tussen €215 miljard en €530 miljard.

De onderzoekers stellen echter ook vast dat populaties bestuivers (wild of gekweekt) ontegenzeggelijk afnemen. Van de 200.000 soorten bijen is 40% bedreigd. Van alle gewervelde diersoorten die bestuiven - vogels en vleermuizen - is 16% met uitsterven bedreigd.

Er zijn verschillende oorzaken voor die afname, zoals vernietiging van natuurlijke habitats, de intensieve landbouw en de daarbij gebruikte bestrijdingsmiddelen en monoculturen, klimaatverandering, ziektes en invasieve soorten.
Het goede nieuws is echter ook dat met betrekkelijk eenvoudige ingrepen de dalende tendens om te buigen valt.

De IPBES-bijeenkomst werd maandag afgesloten met de aankondiging dat IPBES een nieuw driejarig onderzoek opzet naar de stand van zaken rondom biodiversiteit en ecosystemen.
Boerderij - VN-rapport: Help, de bij verdwijnt!
Reageer
  • Deel
Druk af