Het Global Energy Balance Network heft zichzelf op. De non-profit wetenschappelijke groep, onder leiding van een drietal Amerikaanse wetenschappers, kwam onder vuur nadat aan het licht kwam dat de groep gefinancierd werd door Coca-Cola. De groep erkende 'gelden' van Coca-Cola te hebben ontvangen, maar onafhankelijk te zijn van de frisdrankenproducent.

Volgens critici promootte het GEBN het idee van een 'energiebalans' - het idee dat beweging belangrijker is dan calorie-inname wil iemand afvallen - om de aandacht van Coca-Cola's suikerhoudende dranken af te leiden.

In de praktijk blijkt Coca-Cola nauw betrokken te zijn geweest bij de oprichting van de groep en de manier waarop deze te werk ging. Zo hielp Coca-Cola de leiders selecteren, redigeerde het bedrijf de missie van de groep en deed het suggesties voor content op de site. Coca-Cola wilde dat de GEBN zich snel zou neerzetten als 'de plaats waar de media zich meldt voor commentaar op ieder obesitas-issue'.

Coca-Cola reageerde op de onthullingen door te erkennen dat het bedrijf inderdaad onvoldoende transparant was over de relatie en niet langer met de GEBN te werken. GEBN stelt op de website dat 'het geld op is', en stopt met onmiddellijke ingang.
medicalXpress - Group funded by Coke to fight obesity disbanding
Reageer
  • Deel
Druk af