Na jaren van onafgebroken stijging, lijkt het aantal nieuwe gevallen van diabetes type 2 in de VS eindelijk af te vlakken. Tussen 2008 en 2014 nam het aantal nieuwe gevallen met ongeveer een vijfde af, melden onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Het is voor het eerst dat een daling lijkt door te zetten sinds het aantal ziektegevallen zo'n 25 jaar geleden explosief ging stijgen. In 2014 werden 1,4 nieuwe diabetesgevallen geregistreerd. In 2008 waren dat er 1,7 miljoen. In de tussenliggende jaren was al wel een geleidelijke daling zichtbaar, maar deze was nog niet statistisch significant.

Experts zeggen dat het niet duidelijk is of preventie-inspanningen nu eindelijk hun vruchten afwerpen, of dat de ziekte zijn piek in de Amerikaanse bevolking bereikt heeft.

De verschuiving valt samen met de eerste tekenen dat Amerikanen voor het eerst in decennia weer gezonder eten. Amerikanen drinken minder frisdrank, de calorie-inname van zowel kinderen als volwassen is gedaald en de lichamelijke activiteit toegenomen. Tevens vertoont de obesitascurve afvlakking.

Overigens gaat het niet voor alle Amerikanen de goede kant op. Vooral hoogopgeleide en blanke Amerikanen doen het beter. Bij laagopgeleiden, Afro-Amerikanen en Hispanics is ook een afvlakking zichtbaar, maar deze is is nog niet statistisch significant.

"Het is nog te vroeg voor een parade", zegt dr. David M. Nathan, directeur van het Diabetes Center and Clinical Research Center van het Massachusetts General Hospital. "Maar het begint eindelijk tot iedereen door te dringen dat onze zittende leefstijl en overgewicht echt een probleem zijn."
New York Times
Reageer
  • Deel
Druk af