Op het World Economic Forum in Davos publiceren vandaag meer dan 80 internationale bedrijven de verklaring Declaration by the Pharmaceutical, Biotechnology and Diagnostics Industries on Combating Antimicrobial Resistance (AMR). De ondertekenaars zijn bedrijven uit de geneesmiddelenontwikkeling, biotechnologie en diagnostica zoals Sanofi, GSK, Merck, Pfizer en Johnson & Johnson, en een aantal industriële brancheorganisaties.

De Verklaring is een oproep aan overheden en bedrijfsleven om samen op te trekken om resistente infecties een halt toe te roepen. In de Verklaring wordt uiteengezet hoe overheden en bedrijfsleven moeten samenwerken om duurzame investeringen in nieuwe producten te ondersteunen. Het is voor het eerst dat al deze partijen het eens zijn over de uitgangspunten voor mondiale actie.
Een ingreep is nodig omdat er de afgelopen 40 jaar geen nieuwe antibiotica meer op de markt gebracht zijn. Voor bedrijven zijn de ontwikkelingskosten van nieuwe antibiotica niet meer op te brengen. Een mogelijke oplossing is dat overheden bedrijven die succesvolle nieuwe medicijnen ontwikkelen financieren. Daarvoor zou de komende 10 jaar zo'n $16-37 miljard nodig zijn.

Margaret Chan, directeur-generaal van de World Health Organization zegt in een reactie bij de Verklaring: "Het beheersen of beperken van antibiotica-resistentie gaat de capaciteit van een organisatie of land te boven. De WHO en haar lidstaten hebben opgeroepen tot de ontwikkeling van nieuwe antimicrobiële geneesmiddelen en betaalbare toegang tot deze middelen. Dit is in lijn met het wereldwijde actieplan voor antibioticaresistentie. Deze Verklaring bevestigt dat de uitdagingen die antibioticaresistentie stelt alleen door samenwerking en wereldwijde gezamenlijke actie kunnen worden aangepakt."
BBC - Pharma 'cash call' for new antibiotics - BBC News
Reageer
  • Deel
Druk af