Het consumentenvertrouwen daalde voor de vierde maand op rij en daalt voor het eerst sinds een jaar onder de nullijn. Dat betekent dat er meer mensen pessimistisch zijn over de staat dan de economie dan optimistisch. De negatieve trend zette in november in, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met -1 ligt het consumentenvertrouwen in februari wél boven het gemiddelde over de afgelopen 20 jaar, dat uitkomst op -8.

Het dalende consumentenvertrouwen vertaalt zich in minder zin om geld uit te geven, ofwel de koopbereidheid. Deze graadmeter staat voor februari op -5, tegen 0 in januari. Vermoedelijk heeft het slechte nieuws van de afgelopen tijd het consumentenvertrouwen aangetast: "De beurzen zijn het nieuwe jaar slecht begonnen met dalingen van meer dan 10 procent, met negatieve gevolgen voor de pensioenfondsen. De sombere berichten over de economie van China en de onophoudelijke stroom van slecht nieuws over winkelketens die failliet gaan - als V&D - helpen ook niet", zegt economieverslaggever Jeroen Schutijser.

Het CBS bracht ook cijfers naar buiten over de consumentenuitgaven in december. Die lagen 0,6% hoger dan een jaar eerder. Dat was de laagste stijging van de consumptie in 2015. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 1% meer uit. Er werd ook meer geld uitgegeven aan diensten, zoals een bezoek aan een restaurant.
NOS - Stemming onder consumenten daalt verder
Reageer
  • Deel
Druk af