Sinds 1994 is het aantal met alcohol verband houdende overlijdens in Groot-Brittannië toegenomen met bijna 60%. In 1994 overleden 9,1 mensen per 100.000 aan de gevolgen van alcoholgebruik. In 2014 waren het er 14,3 op de 100.000. Van deze mensen was twee derde man en vielen de meeste doden in de leeftijdscategorie van 55 tot 64 jaar. De groep waarin de meeste doden werden geregistreerd, was de categorie mannen tussen 60 en 64 jaar met 47,6 per 100.000.

Dame Sally Davies, de chief medical officer van Engeland vindt dat de overheid meer moet doen om mensen te informeren over de gevaren van alcohol. “Ik wil dat mensen op de hoogte zijn van de risico’s en doen zoals ik doe wanneer ik een glas pak en denk: “Wil ik een glas wijn of wil ik de kans op borstkanker verhogen?” Iedere keer neem ik bewust een beslissing.” Ze pleit voor onder meer voor grotere en duidelijker zichtbare labels en gezondheidswaarschuwingen.

Amanda McLean van World Cancer Research Fund UK zegt dat er bewijs is dat vijf soorten kanker gerelateerd zijn aan alcoholgebruik. “Zo’n 24.000 gevallen van kanker kunnen voorkomen worden als iedereen stopt met het drinken van alcohol. Mensen moeten het drinken van alcohol zoveel mogelijk vermijden omdat iedere hoeveelheid de kans op kanker vergroot.”

Public Health England brengt binnenkort een verslag uit aan de regering met een plan om de schade door alcohol te minimaliseren.
The Guardian - Drinkers urged to think about risks as alcohol-related deaths rocket
Reageer
  • Deel
Druk af