In de stroom van aandacht voor de Internationale Grünen Woche (IGW), de boerenbeurs in Berlijn, zetten de Duitse varkensboeren op indringende wijze hun problemen in de schijnwerpers. Ze verkopen gebraden worstjes van een ons voor de 'marktprijs' van 12 eurocent. Zij krijgen immers €1,20 per kilo geslacht gewicht per varken en leggen daar zo'n twintig tot vijfentwintig cent op toe. Hun kostprijs ligt hoger.

"Als je de prijs die een varkenshouder voor een slachtvarken krijgt, omrekent naar een braadworst van 100 gram, dan kom je uit op een prijs van 12 cent per worst", zegt Hans-Benno Wichert, van het Landesbauernverbandes (LBV).

Wichert nam deel aan de informatie-campagne die het Duitse publiek bewust moet maken van de moeilijke situatie in de varkenssector en ze oproept 'lokaal' vlees te kopen. "In de afgelopen 4 jaar zijn 30% van de zeugenhouders gestopt met de biggenfok", aldus Wichert. In Baden-Württemberg is het aantal varkenshouders met 600 afgenomen. Er zijn daar nu nog 2700 varkensbedrijven over.

Duitsland is een exporterend varkensland dat meer varkensvlees produceert dan het zelf opeet, zodat de oproep om alleen nog lokaal Duits vlees te eten de boeren niet uit de brand helpt. Net als Nederland kunnen de Duitse boeren hun varkens alleen tegen lage prijzen kwijt in hun buurlanden omdat op de Europese markt als geheel teveel varkens worden geproduceerd.
Topagrar - Schweinehalter verkaufen Würste zum Erzeugerpreis von 12 Cent
Reageer
  • Deel
Druk af