In Californië is het amandelbestuivingsseizoen aangebroken. Dat brengt een hausse aan gestolen bijenkasten met zich mee. Er zijn dit jaar al diefstallen van 240, 64 en 280 bijenkasten gemeld en het einde is nog niet in zicht. Volgens de California State Beekeepers Association zal de teller straks op meer dan 1.000 gestolen kasten staan. Voorgaande jaren werden er ook bijenkasten gestolen, maar in kleinere aantallen (20-40 kasten).

Vooralsnog zijn de daders onbekend. Het vermoeden is dat de daders uit de imkerwereld zelf komen. Jay Freeman, van de Butte County politie, zegt: “Je moet wel weten wat je aan het doen bent, dan is het makkelijk. Het is daarom aannemelijk dat het wel een andere imker moet zijn”. Grote commerciële imkers, die te kampen hebben met bijensterfte, zouden met de diefstallen hun volken kunnen aanvullen. Het is ook mogelijk dat hobbyisten zo een zakcentje bijverdienen.

Voor de bestolen imkers betekenen de diefstallen grote verliezen. De in één keer gestolen 280 kasten vertegenwoordigen een waarde van €90.000 euro voor de betreffende imker. "Imkers doen maanden voorbereidend werk, in de winter hebben ze geen inkomen en op het moment suprême, wanneer eindelijk geld verdiend kan worden, raken ze de kasten kwijt”, stelt de Beekeepers Association. Een mogelijke oplossing is betere registratie, labelen van bijenkasten en GPS-systemen.

Niet alleen de bestolen imkers, maar ook de amandelboeren ondervinden schade. Voor de productie van amandelen is bestuiving door bijen cruciaal. Californië produceert 82% van alle amandelen wereldwijd en tijdens de bloei van de amandelbomen komen imkers uit de hele VS met hun bijen naar Californië. De afgelopen jaren is de huurprijs van bijenkasten sterk gestegen, mede als gevolg van de bijensterfte. In 2010 verhuurden imkers hun kasten tegen een prijs van €116 euro per kast, nu is dat €180 euro.
Washington Post - As bees vanish, bee heists multiply
Reageer
  • Deel
Druk af