De Australische koepel van groententelers, AusVeg, maakt zich ernstig zorgen over het teruglopend aantal 'backpackers' die voor langere tijd naar Australië komen. Volgens AusVeg bedreigt de nieuwe belastingwet Working Holiday Maker program de toekomst van de Australische groentensector.

Uit overheidscijfers blijkt dat het aantal backpackers dat op een zogeheten 417-visum naar Australië komt de afgelopen 2 jaar gestaag gedaald is. In 2014-15 werden er 34.000 minder 417-visa verstrekt dan in 2012-13. Met een 417-visum mag je een jaar in Australië verblijven en 6 maanden daarvan werken. Als je 88 dagen in 'regional areas' werkt, kun je je visum met nog een jaar verlengen. Over de eerste AUD$18.200 die je met werken verdient, is geen belasting verschuldigd. Vanaf 1 juli 2016 zijn voortaan alle inkomsten belast.

"De Australische groententeelt kent tijdens de piekperiodes een substantieel tekort aan lokale arbeidskrachten, en onze telers vertrouwen op een toestroom van backpackers om hun oogsten te kunnen binnenhalen en drastische verliezen te voorkomen", zegt Richard Mulcahy, CEO van AusVeg. "Het Working Holiday Maker program, met name de verlenging met het tweede jaar, levert een grote bijdrage aan de groeiende productiviteit en winstgevendheid van de Australische groentensector."

Mogelijke verklaringen voor de terugloop van backpackers (60% minder Ieren, 26% minder Taiwanezen en Zuid-Koreanen) zijn ook de zwakkere Australische dollar en verhalen over uitbuiting van seizoenswerkers door sommige arbeidsbureaus. "AusVeg heeft een accreditatie-systeem opgezet voor arbeidsbureaus om de rotte appels uit de mand te halen en verdere [reputatie-]schade aan de Australische sector te voorkomen", besluit Mulcahy.
AFN - abcAustralian vegetables threatened by dropping backpacker numbers | Australian Food News
Reageer
  • Deel
Druk af