Sanderson Farms is een van de grootste Amerikaanse slachtkuikenproducenten. Het bedrijf startte recent een 'anti-misleidingcampagne'. De pluimveeproducent richt zich tegen het label 'antibioticavrij'. Dat wordt te pas en te onpas gebruikt door concurrenten omdat afnemers, waaronder de grote fastfood-ketens, hun klanten 'antibioticavrij vlees' willen bieden. Consumenten denken dat alleen kip die zonder antibiotica is grootgebracht veilig is en betalen daar extra voor. Volgens Sanderson Farm is dat een mythe, omdat in de VS alle kip wettelijk verplicht vrij moet zijn van antibiotica(residuen) voor ze geslacht worden. Voor de voedselveiligheid, het milieu én het dierenwelzijn zou verantwoord antibioticagebruik juist onontbeerlijk zijn.
Boerderij - ?Antibiotica-vrije kip is marketingtruc?
Lees ook
- 0 Fastfood is voor Amerikanen een luxe geworden 31 mei 2024
-
6
+Calorieën kijken op de menukaart, dat scheelt een paar pond per jaar 8 mei 2018
- 1 Fastfood in VS scoort dikke onvoldoende op antibioticabeleid 16 sep 2015
- 2 Obama wil antibioticavrij-vlees in staatscafetaria’s 2 jun 2015
- 10 Amerikaanse hamburger blijkt resistent tegen 9 soorten antibiotica 5 dec 2014
- 1 McDonald’s burgers ‘minst lekker’, vindt consument in VS 4 jul 2014
- 0 Amerikanen maken zich ook zorgen over antibiotica 13 mrt 2014
- 0 VS: Personeel fastfoodketens ‘walks out’ voor beter salaris 4 dec 2013
- 0 Fastfood doet calorie-inname kinderen fors stijgen 7 nov 2013
- 0 Vasten, vis en fastfood 15 feb 2013
Het taalgebruik rond antibiotica in de veehouderij blijft een lastige.
Zelfs mevrouw Graumans, redacteur pluimveehouderij van de Boerderij, zit er naast.
Zij stelt dat McDonalds enkel nog vlees zou willen hebben van kuikens die geen antibiotica hebben gehad.
Incorrect: McDonalds wil dat er geen voor de mens kritische antibiotica gebruikt worden, maar verbiedt zelfs nog steeds het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar in het voer nog steeds niet. In de EU is dat al sinds 2006 verboden.
Wat je ook steeds weer terug ziet: men maakt geen verschil tussen "Soll" en "Ist".
Ook niet in Nederland: recent werden nog 12 kippenboeren betrapt op illegaal antibioticagebruik.
Er zíjn inderdaad wachttermijnen, maar ook die worden helaas niet altijd nageleefd.
Sanderson farms is bepaald geen voorloper als het om antibioticagebruik gaat.
Concullega Perdue is al volop bezig antibiotica volledig uit te bannen met zijn "No Antibiotics Ever" "NAE"- kip en kalkoen: vorig jaar al 67% van zijn kip en 60% van zijn kalkoen die nooit antibiotica kregen.
Nogmaals: het verbaast me dat we dergelijke "No Antibiotics Ever" kip nog steeds niet zien bij AH of Jumbo. Ed van de weerd (Jumbo) ? Iets voor uw Jumbo, "NAE"-kip?
Antibioticaresistentie is een groot probleem. Recent vond Kluytmans nog ESBL-besmettingspercentages van 25 tot 75%. Hij wilde niet zeggen bij welke supers, en mevrouw Simone Hertzberger heeft al evenmin ooit iets gemeld over de besmettingspercentages van haar AH-kip, anders dan dat de bacteriële kwaliteit dermate slecht is, dat ze hier op Foodlog zelfs voor chloorbadjes pleitte.
We zullen het dan nog even moeten doen met de vrij verontrustende cijfers die de Consumentenbond eerder publiceerde. Professor Mevius meldde eerder zeer stellig dat we een aanzienlijk deel van de humane besmetting met ESBL's aan kip te danken hebben.
Werk aan de winkel dus. Nederland loopt achter bij de VS, waar ook bij AHOLD-dochter Stop & Shop antibioticavrij vlees in de schappen ligt.
CBL-directeur Marc Jansen meldde alweer 5 jaar geleden n.a.v. de eerste gedocumenteerde
dode door ESBL op kip, dat volksgezondheid boven verkoopcijfers zou gaan.
Misschien is dat met die NAE-kip wel niet eens nodig:
écht totaal antibioticavrije kip lijkt me een USP...
Wie wordt ditmaal de eerste die met de eer - en de verkoopcijfers! - gaat strijken:
AH of Jumbo?