In de VS is het niet langer verplicht het land van herkomst op de etiketten van rund- en varkensvleesproducten te vermelden.

De overheid zal niet langer toezien op een juiste etikettering. De Amerikaanse Minister van Landbouw, Tom Vilsack liet in een verklaring weten: "Het Ministerie van Landbouw zal met onmiddellijke ingang niet langer de etiketteringseisen handhaven met betrekking tot het land van herkomst (COOL) voor spiervlees en gemalen runder- en varkensvlees [..]. Al het binnenlands geproduceerde en geïmporteerde vlees zal uiteraard door het USDA aan zorgvuldige inspecties onderworpen blijven zodat de voedselveiligheid verzekerd blijft."

Het niet langer handhaven van de herkomstetikettering maakt deel uit van een pakket van bezuinigingsmaatregelen dat het Amerikaanse Congres vorige week aannam om te voorkomen dat de overheid wegens geldgebrek 'op slot' zou gaan. Eerder dit jaar veroordeelde de World Trade Organisation de VS tot het betalen van bijna $100 miljoen compensatie aan Mexico en Canada omdat de COOL-etikettering in strijd is met handelsafspraken. Het versoepelen van de etiketteringsregels opent mogelijkheden voor importeurs van vlees uit 15 landen, waaronder Honduras, Nicaragua, Chili, Argentinië, Brazilië, Mexico en Canada, schrijft GlobalMeatNews.
Global Meat News - Congress cools off beef and pork labelling
Reageer
  • Deel
Druk af