De Alliantie Verduurzaming Voedsel bracht afgelopen vrijdag een persbericht uit, waarin de Alliantie aangeeft dat de nieuwe supermarktkip met meer welzijn, milieutechnisch een minder goede keuze is. De Alliantie verwoordt de transparantie die zij toejuicht als volgt:
Het nieuwe jaar is meteen al goed begonnen met de aankondiging van de supermarkten om alleen nog kippenvlees te verkopen van kippen met extra dierenwelzijn. De kippen hebben meer ruimte, groeien langzamer en zijn minder kwetsbaar. De Alliantie juicht het toe dat supermarkten het initiatief nemen en transparant zijn in hun keuze om dierenwelzijn te verbeteren. Want meer aandacht voor dierenwelzijn heeft ook een grotere impact op de milieu footprint. Diervriendelijker gehouden dieren gebruiken namelijk meer ruimte en meer voedsel per kg product en stoten daarmee ook meer broeikasgassen uit.
abcDuurzamereten
Het nieuwe jaar is meteen al goed begonnen met de aankondiging van de supermarkten om alleen nog kippenvlees te verkopen van kippen met extra dierenwelzijn. De kippen hebben meer ruimte, groeien langzamer en zijn minder kwetsbaar. De Alliantie juicht het toe dat supermarkten het initiatief nemen en transparant zijn in hun keuze om dierenwelzijn te verbeteren. Want meer aandacht voor dierenwelzijn heeft ook een grotere impact op de milieu footprint. Diervriendelijker gehouden dieren gebruiken namelijk meer ruimte en meer voedsel per kg product en stoten daarmee ook meer broeikasgassen uit.
Zouden onderstaande mensen zo vrindelijk willen zijn ook eens te reageren op bijgaande berichten?
Stuurgroep Alliantie Verduurzaming Voedsel__Aalt Dijkhuizen, voorzitter
Marc Jansen (namens CBL)
Lodewijk van der Grinten (namens KHN)
Kees van Heesbeen (namens ZLTO)
Philip den Ouden (namens FNLI)
Teun Verheij (namens Veneca)
Adviseur namens het ministerie van Economische Zaken: Rob van Brouwershaven
Raad van Advies
De Alliantie Verduurzaming Voedsel wordt bijgestaan door een Raad van Advies met leden met een vooraanstaande en invloedrijke positie in de samenleving op het gebied van duurzaamheid.
Simone Hertzberger, voorzitter
sr. director Product Integrity Topics Ahold Europa
We weten inmiddels wel dat er mensen zijn die fan zijn van plofkip, en die 100 kippen de m2 met een conversiefactor van 2 het toppunt van "duurzaamheid" zouden vinden....
....... maar leest u de krant wel eens, meneer Dijkhuizen, mevrouw Hertzberger?
Het schijnt dat die "duurzame" veehouderij van u wat probleempjes oplevert, zoals nu zelfs ook al Hollandse kip met colistineresistentie...
Zo meldt professor Mevius (van het CVI van uw "eigen" WUR, meneer Dijkhuizen)
op World Poultry:
"In the poultry industry, but also in other livestock industries, a different mindset is needed.
We must focus on animal health instead of production at a low cost price. We must concentrate on preventing health issues instead of systematically clamping down infections."
"If this doesn’t convince people to get serious about the agricultural side of the problem,
I don’t know what will."
Superbugs:// how worried should we be?
700.000 doden anno 2016, 10 miljoen in 2050?
"We're watching our demise in real time"
Hoe "volhoudbaar" acht u veehouderijmethoden die verslaafd zijn geraakt aan antibioticamisbruik, en die bij blijven dragen aan het onwerkzaam maken van zelfs de laatste nog effectieve antibiotica?
Bij voorbaat dank voor uw reactie, meneer Dijkhuizen, mevrouw Hertzberger!