In België haalt Aldi, in samenspraak met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de roze pompelmoezen (pomelo's) uit de handel. Er was een "overschrijding van de acute referentiedosis voor het pesticide imazalil vastgesteld", meldt De Standaard. Volgens het FAVV zijn alle producten inmiddels uit de schappen van de winkels gehaald.

Consumenten die het artikel "roze pompelmoezen 2 stuks" met lotcodevermelding GGN 4052852696900 in huis hebben, wordt geadviseerd deze niet op te eten maar terug te brengen naar de winkel.

Imazalil wordt onder meer gebruikt om citrusvruchten, waar de pompelmoes of pomelo onder valt, na de oogst tegen schimmels te beschermen. Binnen de EU is imazalil toegelaten voor gebruik in de landbouw. Het maximale restgehalte (MRL) dat de EU voor citrusvruchten heeft vastgesteld, is 5 mg/kg.

We belden Aldi Nederland, of de terugroepactie ook voor Nederland consequenties heeft. De woordvoerster kon ons gerust stellen. De betrokken leverancier levert niet in Nederland. Bovendien kennen wij hier geen pompelmoezen, alleen grapefruits. Het verschil tussen beide citrusvruchten legde Nick Trachet al eens haarfijn uit op Foodlog.
De Standaard - Aldi neemt roze pompelmoezen uit de handel
Reageer
  • Deel
Druk af