De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) eist dat Ahold 8 Albert Heijn-winkels in België sluit, om toestemming te krijgen voor de voorgenomen fusie tussen Ahold en Delhaize. Volgens bronnen zouden ook 5 Delhaize-vestigingen de deuren moeten sluiten. Ahold Delhaize zou van plan zijn de winkels, met behoud van werkgelegenheid voor zo'n 400 medewerkers, te verkopen.

De beslissing staat in een ontwerpbesluit van de BMA. "Delhaize moet een klein aantal winkels sluiten", zegt Delhaize-woordvoerder Nicolas Van Hoecke in De Tijd. "Het gaat daarbij om franchisewinkels en dus niet om geïntegreerde winkels". Voor de Albert Heijn-winkels in Kiel, Antwerpen Groenplaats, Oudenaarde, Lokeren, Leuven, Boortmeerbeek, Turnhout en Gent Overpoort zou ook het doek moeten vallen. Dit zijn allemaal winkels in eigen beheer.

Volgens De Tijd hebben de beide supermarktketens de maatregelen zelf voorgesteld om de zorg van de mededingingsautoriteit over de gevolgen van de fusie voor de klanten weg te nemen. De vakbonden zijn niet te spreken over het nieuws. "We zijn verontwaardigd door dit nieuws, dat we in de verste verte niet hadden zien aankomen", zegt een vakbondsvertegenwoordiger bij Albert Heijn. "Want als vrij nieuwe speler op de Belgische markt opent Albert Heijn in een hoog tempo nieuwe winkels." Albert Heijn gaat ondertussen gewoon door met zijn geplande expansie; tegen het einde van dit jaar wil Albert Heijn op 50 winkels uitkomen, vanaf 38 nu.

Er komen voorlopig geen acties. De vakbonden wachten het definitieve besluit van 14 maart a.s. af.
De Tijd
Reageer
  • Deel
Druk af