Moslims en joden willen dat een dier nog leeft, als het de keel wordt afgesneden. Op basis van oude spijswetten vinden zij het alleen dan halal of koosjer - 'rein', zegt het Nederlands. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bepleit echter een verbod op het slachten zonder verdoving. Dat liet directeur-generaal Harry Paul van de toezichthouder en handhavingsorganisatie afgelopen vrijdag weten. Reine slacht zou dieren in de moderne tijd onnodige pijn en stress bezorgen.

De NRC vroeg diverse moslims en joden om hun reactie. De joodse advocaat Herman Loonstein zegt tegen de krant het rapport dat de NVWA vrijdag uitbracht 'hypocriet' en 'erg kort door de bocht' te vinden.
De krant schrijft: [Loonstein] wijst erop dat het bedwelmd slachten van dieren in 10 procent van de gevallen misgaat. Dit zou veel meer leed veroorzaken dan het geringe aantal dieren dat religieus wordt geslacht. Daarnaast weegt het recht op godsdienstvrijheid volgens Loonstein zwaar en moet ook gedacht worden aan de gezondheid van joodse kinderen, die geen vlees meer kunnen eten wanneer religieus slachten wordt verboden.

Twee moslimslagers reageren rustig op de vraag wat er gebeurt als besloten wordt rituele slacht te verbieden. "Ik haal al mijn vlees al uit België, behalve de kip”, zegt één van hen. Een verbod zou daar dus niets aan veranderen, behalve dat hij zijn kip dan voortaan ook uit België gaat halen. "Dus misschien wordt de kip wat duurder. Benzinekosten, weet je wel”, zegt hij.
NRC - De pijn van het dier is terug op de markt
Reageer
  • Deel
Druk af