De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) vindt dat een acceptabel niveau van zout, suiker en vet in voedingsmiddelen moet worden vastgelegd. in wet- en regelgeving. Bestaande convenanten en regels op het gebied van productsamenstelling zijn te vrijblijvend en leveren onvoldoende resultaat. Europese samenwerking is volgens de KNMG essentieel om dit probleem aan te pakken. Wat betreft kindermarketing vinden de artsen dat dit enkel toegestaan mag worden voor voedingsmiddelen met een positief effect op de gezondheid. Daarnaast vinden artsen het huidige preventiebeleid te vrijblijvend. Preventie dient een prominente plaats te hebben binnen én buiten de gezondheidszorg, aldus de KNMG.
NieuwsVoorDiëtisten - Artsen willen wetgeving voor zout, suiker, vet en kindermarketing | Nieuws voor diëtisten
Lees ook
- 0 Consumenten banger van suiker dan van vet 2 mrt 2020
-
17
+‘Het suikercomplot tegen vet bestond niet’ 19 feb 2018
- 4 RIVM en NVWA vinden nog weinig vet- en suikerreductie 6 apr 2017
- 0 Chili voert wettelijke aanpak kinderobesitas door 29 jun 2016
- 15 Mars raadt aan bepaalde producten niet dagelijks te eten 18 apr 2016
- 0 Jongens gevoeliger voor reclame dan meisjes 3 jun 2015
-
24
+De populairste diëten van 2014 - wetenschappelijk verantwoord of niet? 15 dec 2014
- 0 Voedingsmiddelensector komt met ‘Voeding Vooruit’ 14 nov 2013
- 0 Akkoord over minder zout en vet in vleeswaren 22 mei 2013
- 8 Was getekend, de levensmiddelenindustrie 22 mei 2013
Als Jefferson nu zou leven, zou hij baby's geen scheermessen verschaffen en het vrije wapenbezit aanpakken, en zou hij met logische argumenten het volk overtuigen dat wat betutteling juist vrijheid verschaft. #2 Het is grappig dat jij naar tirannie verwijst, je moet omdenken en dan zie je wat de ware tirannie is.
Ik copy even een LinkedIn-post van mijzelf waarin ik aardig aannemelijk maak dat we nu part-time slaaf zijn.
Question: What is "Twelve Years a Slave" ?
A:The title of an Oscar winning movie
B:The part-time forced labour of a working class hero
Answer A is correct for one specific case, the movie about a free black man, Simon Northup, who was captured and enslaved for 12 years. This story, his autobiography, won the Oscar for the best movie in 2013. Answer B is only partially, part-time, correct, but for HUNDREDS OF MILLIONS of cases, our working class heroes. They are condemned to part-time forced labour, a life-time sentence till retirement. Forced to work to pay the check of a meal they did not swallow. If they did not have to pay that bill, they could work less, be free.
The liberals among us, would cheer, he is right. Lower the taxes, freedom! This author of “Twelve Years a Slave? “ will not be talking about the known taxes, but about the hidden costs of our system, the sneaky leakage of vitality, quality, freedom, (in)visible money in our society. The hidden factory in management terms, if we can tackle the unnecessary in our society, the negatives reducing our output, we can lower our costs and by sharing this win with the have-nots, we can create a win-win for all.
Twelve Years a Slave? Forced labour? We live in the free West, man! We are the good. Remember another movie: “The Good, the Bad and the Ugly” (1966). The Good (the rich Western white world), the Bad (Islamite State, Putin, etc., definitely not us) and the Ugly (= the poor, non-whites = also not us). We, rich, live in the illusion that we are lucky birds, but if you visit Soweto, South-Africa, the poor non-whites seem to enjoy more freedom and happiness than us. Unless, we open our eyes and see the flaws of the system of the “Good”. We should stop acting like donkeys , should actively transform the system and become true “Good”, free swans. Becoming aware requires that we listen to “Eve”, eat the sweet and sour apple, understand what is Good and Evil, switch to the right prescription bullet proof spectacles to see and fight our perverted “Good” system like hell to get tickets for all to paradise.
Are we free?
What about our freedom if we tolerate smoking? The average smoker will become chronically ill and will die much too early. His reduced vitality and extra health care costs in his last 20 years represent a huge bill to society. For the Netherlands our working class heroes have to work approximately two hours per week to pay this bill.
What about us tolerating money speculation? Our Dutch pension fund “invests” in unsustainability. Volume growth of their investment, will yield, take Heineken, the global Dutch beer producer, $0.01 per bottle net dividend return to the shareholders whilst inflicting 125 fold societal damage ( $1.25). Our tolerance to unlimited unhealthy alcohol consumption (and brain damage) forces our working class hero to work at least half an unnecessary hour per week.
What about us tolerating traffic accidents and traffic jams? All our cars have safety belts, but most of our cars have no basic package of sensor technology to prevent accidents and traffic jams , whilst all technology is available and mass production can drive down costs. If we enforce the technology, accidents will go to near zero, cars can become much lighter insurance and fuel costs will accordingly drop and less time is lost. A working class hero, if he can afford a car, can save an estimated $300 per month, 3 hours per week plus all the individual extra time lost in rush hour? + the bonus of a significant impact to reduce global heating, the future enslavement of our children and grand children
What about us forcing people to work and forcing elderly people to stop work what they like? Forcing people will generate stress and illness whilst a vital elder person can easily continue working for 1-2 days a week for many years abolishing their need to receive social security for the elderly (AOW in the NL). The current AOW premium for the working class hero in the NL is 17.9%, over 7 hours per week.
Time-out. I could continue with the cost of child-marketing, soft-drinks, gambling, borrowing money. The examples above will yield about 12 hours for a working class hero per week of 40 h. Working for 40 years, it means 12 working years of unconscious slavery. What, if we tackle these sins and the haves reduce their weeks with 12 hours keeping the same net income and the have nots can occupy these extra positions, besides having no unemployment (in the NL) another 9.65% (the social security premium for unemployment) of our time is freed. We are suddenly in a spiralling miraculous dance to freedom, paradise!
Ho, ho, ho, the pigs in charge of the old “Good” system, will bark. Iaaahhh! “All animals are equal but some are more equal than others.” Indeed and some of these “More equals” may continue working because they cannot be missed or they just like it or they just feel very important. But “Imagine”, a bluegreen shining wave of “freed time” rolling over our society, quality time to spend on our children, on our old parents, on ourselves to keep in shape, time to dedicate to the weak to let them also shine, time to help the rest of the world to climb on the wave and surf together to paradise. No necessity to build a fortress Europe keeping the “Good” in and the”Ugly” out.
I shall end with Michaela DePrince, a zero chance orphan of Sierra Leone. A black ugly duckling, till an American woman came by and adopted her and gave her the chance to start shining an develop into a ballerina. She transformed into a black swan and is now dancing the main role in the Swan lake of Tschaikowsky at our National Ballet. She can now enchant millions. We all originated from Lucy, the first human, this black African woman-(ape?), whether the Ku Klux Klan or Geert Wilders like it or not. That Lucy, a black swan too, had the quality to trigger colonisation of the world, to generate a Michaela, an Obama and us. We have the same roots, we are all family and “black” and some family members may be more black than others. Black Pearls.
The Black Pearl is also the ship of captain Jack Sparrow from Pirates from the Caribbean. We need unorthodox pirates/Robin Hoods boarding the Black Pearl hacking the code of the “Good” , share it so that there will be open access, justice, freedom, education, food for all. We need to break free!!!
‘If the people let the government decide what foods they eat and what medicines they take, their bodies will soon be in a sorry a state as are the souls of those who live under tyranny.’
Thomas Jefferson
Ik vrees dat de Europese regelgeving er niet gaat komen, aangezien ik denk dat de lobby van de voedingsindustrie nog veel sterker is dan die van de Dieselgate-autoindustrie.
Niet alleen kindermarketing aanpakken, maar waarom ook niet de marketing van ongezonde producten voor volwassenen. Of dat er dan als tegengif een heffing komt waarmee antireclame van ongezonde producten kan worden gefinancierd. Hebben we zo direct genoeg budget om een Holland anti-Heineken - theehuis te financieren op de Olympische spelen en doen we daar alle huldigingen.
Hoe je zo'n preventieve heffing op een genuanceerde manier kan berekenen, daar moet wel over worden nagedacht. Zoals Louise Fresco stelde, is suiker niet per definitie ongezond en zit het grootste gevaar van suiker in de vloeibare suikers in frisdrank en sappen, in de suikers (maar ook vet) in desserts (mensen weten, zo heeft een onderzoek bij Unilever Research ooit uitgewezen, intuïtief vrij goed hoeveel ze moeten eten, alleen bij het desserts gaan ze meer eten dan ze energetisch nodig hebben) en vooral de after-doortjes 's avonds. Tussendoor overdag zal je toch ook minder gaan eten op je volgende grote eetmoment. Al kan je daar nog onderscheid maken tussen een gezond tussendoortje, waar je ook nog wat nuttigs binnenkrijgt of lege calorieën. Neem een kiwi of een Mars.
Om maar twee voorzetjes te geven voor suiker in frisdrank en voor zout. Voor zout heb ik gekozen om het te koppelen aan je energiebehoefte. Krijg je meer zout binnen per kilocalorie of minder dan je gemiddeld zou kunnen eten.
En laten we een keer eindelijke schone (kilo-)meters maken. We hoeven het niet perfect te doen maar als je 80-90% zo kan pakken,zou dat heel mooi zijn En voor gezonde producten (bijv. groente en fruit) zou je door je klantenkaart te koppelen aan je zorgverzekering je korting op je zorgpremie moeten kunnen krijgen of zegeltjes sparen of gratis loten in de Nationale Gezondheidsloterij. Nederlanders zijn daar immers dol op en dan doen ze letterlijk alles om nu eindelijk eens gezond te eten.
Voor mijn berekeningen aan suiker en zout heb ik vooral getallen uit de VS genomen zodat wij, Nederlanders, nog altijd kunnen blijven denken dat het niet voor ons op gaat.
1) Suiker in frisdrank
De omzet van de soft-drinkmarkt in de VS was 98 miljard dollar in 2014, waarvan 29% diet, dus een 69.5 miljard dollar suikerhoudend. Neem de gezondheidsschade alleen al door obesitas in de VS: 147 miljard dollar per jaar, laat 50% van die schade door suikerhoudende frisdrank zijn ontstaan, immers loze calorieën en met een gemiddelde consumptie van 165 liter frisdrank waarvan 117 liter suikerhoudend per jaar per hoofd van de bevolking, geen slechte schatting, komen we alleen voor de bijdrage aan obesitas op een heffing van 73.5 miljard dollar + 50% om de schade te compenseren. 117 liter bevat gemiddeld 11% suiker = 13 kilo suiker per hoofd van de bevolking. (321 miljoen) De schade per gram suiker in frisdrank = 1.77 dollarcent, voor een liter frisdrank dus $1,95. Dan is diabetes dus nog niet eens meegenomen.
2) Zout
Een Amerikaanse studie uit 2010 in het gerenommeerde tijdschrift New England Journal of Medicine is als basis gebruikt om de Preventieve Toegevoegde Waarde (zie ook www.tersteegmc.nl/publications/voeding-en-gezondheid/3-inflicted-injury-insurance- voor zout uit te rekenen. Hun getallen zijn gecorrigeerd voor het verschil in bevolkingsomvang (306 miljoen Amerikanen tegenover 16,5 miljoen Nederlanders in 2010. Er werd nu uitgekomen op een gezondheidswinst van 10,352 – 20,700 QALY’s (is vergelijkbaar met DALY’s) voor de Nederlandse bevolking bij de gewenste zoutreductie in ons dieet van 3 gram per dag. Daarnaast kwamen de bijkomende medische behandelkosten ook aanzienlijk lager te liggen. Even ervan uitgaande dat de kosten voor een Amerikaanse QALY identiek zijn aan een DALY (80,000 Euro per gewonnen levensjaar) ligt onze nationale zoutschade tussen de 1,2 miljard – 2,7 miljard Euro schade per jaar. De gewenste zoutconsumptie voor volwassenen in de V.S. is 3,8 gram per dag voor de risicogroepen (= 69% van hun volwassen populatie) en 5,8 gram per dag voor de rest. Dit is veel lager dan de gehanteerde 6 gram per dag. Een gewogen gemiddelde levert dan een gemiddelde gewenste consumptie op van 4,4 gram per dag. De Nederlandse consumptie ligt tussen de 9 en 10 gram per dag en zou dus liefst met 5 gram per dag omlaag moeten. De PTW op basis van de 3 gram reductie uit de Amerikaanse studie zou 0,08 – 0.20 Euro per gram zout te veel zijn (boven op de toelaatbare dagelijkse inname van gemiddeld 4,4 gram voor een volwassene). Voor een vrouw zou er gemiddeld dus maar 1 gram zout per 454 kcal voedsel (2000 kcal = haar dagelijkse inname) mogen zitten. Een rekenvoorbeeld voor een product, dat in de winter volop in de aandacht komt: 100 gram rookworst (320 kcal) bevat 2.2 gram. 1.5 gram zout boven op de 0.7 gram zout, die gemiddeld in 320 kcal aan voeding mag zitten. De PTW per 100 gram rookworst uit het rekenvoorbeeld zou dan 0.30 Euro mogen bedragen. Een rookworst in de winkel van 275 gram zou alleen voor het zout een PTW van 0.38 – 0.84 euro krijgen.
Biologisch is niet per definitie gezond. AH biologische falafel bevat per 100 g (190 kcal) 1.5 gram zout. 0.9 gram zout te veel, geeft een PTW van € 0.18.