Witbrood zit in het verdomhoekje. Het zou dik maken en ongezond zijn. Maar uit onderzoek door Spaanse wetenschappers, gepubliceerd in the American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry zou blijken dat wit brood juist een gunstig effect heeft op de samenstelling van ons darm-microbioom, en daarmee op onze gezondheid.

De onderzoekers keken niet naar afzonderlijke stoffen, maar naar de combinatie van vezels en polyfenolen. Tot op heden hebben onderzoeken zicht vooral gericht op de effecten van individuele stoffen, maar het samenspel tussen polyfenolen (in kruiden, theeën, fruit en groenten) en natuurlijke vezels en de effecten daarvan op het microbioom was nog niet eerder onderzocht.

De onderzoekers bevroegen 38 proefpersonen naar hun eetgewoonten en zochten uit welke bacteriën in hun feces aanwezig waren. Hun ontdekking: het eten van wit brood is bevorderlijk voor de (gunstige) Lactobacillus-bacteriën in het darm-microbioom. Daarentegen lijkt pectine - uit citrusvruchten - het microbioom juist aan te tasten. Toch maar geen marmelade op de toast dus.
Dit artikel afdrukken