Witbrood zit in het verdomhoekje. Het zou dik maken en ongezond zijn. Maar uit onderzoek door Spaanse wetenschappers, gepubliceerd in the American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry zou blijken dat wit brood juist een gunstig effect heeft op de samenstelling van ons darm-microbioom, en daarmee op onze gezondheid.
De onderzoekers keken niet naar afzonderlijke stoffen, maar naar de combinatie van vezels en polyfenolen. Tot op heden hebben onderzoeken zicht vooral gericht op de effecten van individuele stoffen, maar het samenspel tussen polyfenolen (in kruiden, theeën, fruit en groenten) en natuurlijke vezels en de effecten daarvan op het microbioom was nog niet eerder onderzocht.
De onderzoekers bevroegen 38 proefpersonen naar hun eetgewoonten en zochten uit welke bacteriën in hun feces aanwezig waren. Hun ontdekking: het eten van wit brood is bevorderlijk voor de (gunstige) Lactobacillus-bacteriën in het darm-microbioom. Daarentegen lijkt pectine - uit citrusvruchten - het microbioom juist aan te tasten. Toch maar geen marmelade op de toast dus.
Dit artikel afdrukken
De onderzoekers keken niet naar afzonderlijke stoffen, maar naar de combinatie van vezels en polyfenolen. Tot op heden hebben onderzoeken zicht vooral gericht op de effecten van individuele stoffen, maar het samenspel tussen polyfenolen (in kruiden, theeën, fruit en groenten) en natuurlijke vezels en de effecten daarvan op het microbioom was nog niet eerder onderzocht.
De onderzoekers bevroegen 38 proefpersonen naar hun eetgewoonten en zochten uit welke bacteriën in hun feces aanwezig waren. Hun ontdekking: het eten van wit brood is bevorderlijk voor de (gunstige) Lactobacillus-bacteriën in het darm-microbioom. Daarentegen lijkt pectine - uit citrusvruchten - het microbioom juist aan te tasten. Toch maar geen marmelade op de toast dus.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik zeg: FODMAPs. Wit brood bevat er waarschijnlijk minder van.
Dit past bij anecdotiek van mensen die tijdens de zomervakantie in Frankrijk veel minder last hebben van hun IBS-klachten -vezelarm witbrood ipv vezelrijk bruinbrood met rogge.
Ik heb van mijn oude baas, een echte ouderwetse bakker vroeger altijd geleerd gekregen dat witbrood inderdaad niet ongezond is.
Wij als Hollanders zijn de enige stammen de wereld met een sneetje bruinbrood.
Mijn oude leermeester met Duitse wortels, vond het vreselijk om tarwebrood te maken en werd ook minimaal geproduceerd.
Wel zuurdesembrood zoals sterrebrood ( grijsbrood) of Duits brood waar het deeg cq brood lichte bruine tint heeft, maar vezels ????? Nee hoor , er zit genoeg in het bloem.
Vroeger in de oudheid werd het tarwe ook met de hand gemalen en de vliesjes eruit gehaald, want dat verteerde niet....men had dus gewoonnwitachtig brood.
En ook voor de oorlogsjaren in Nederland.....
Roggebrood, soort witbrood en bruinbrood, zonder schilvers. Want destijds werdbloem met vliesjes als minderwaardig meel bestempeld.
En nu nog een vergelijk maken met de groep die helemaal geen brood eet. Maar eens met Martijn. Wit zou door het weghalen van kaf wel eens minder ongezond dan volkoren kunnen zijn.
GI van volkoren brood is net zo hoog als van wit, dus daar zit ook geen voordeel.
Gluten blijven erin zitten, iets waar het lichaam niet op zit te wachten.
Wat in witbrood zit, zit ook in bruinbrood. Meer zelfs!
Enige conclusies over witbrood versus bruinbrood lijken me zeer voorbarig. Het onderzoek betreft slechts 38 personen. Aangezien in Spanje weinig bruinbrood gegeten wordt, valt daar niets over te concluderen. Dat de onderzoekers zich durven te wagen aan speculaties over de rol van hemicellulose en resistent zetmeel is op zich prima, maar dit onderzoek levert daar geen hard bewijs voor.
@Gerard, #4. Wat in witbrood zit, zit ook in bruinbrood -maar dat was het punt niet. Wat in bruinbrood zit, namelijk FODMAPs (met name fructanen, fermenteerbare vezels) zit niet in witbrood; en die FODMAPs zorgen voor de problemen.